Pravilno vzdrževanje cvetja v vazi ima velik pomen, če želimo čim dlje uživati ob pogledu na čudovite barve in oblike cvetja oziroma šopka v celoti.

Prvo pravilo: ne odlašamo s postavitvijo šopka v vodo. Preden ga damo v vodo, OBVEZNO porežemo vse peclje z ostrim nožem, in sicer tako, da naredimo poševni rez. Spomladansko cvetje postavimo v hladno vodo, vse ostalo cvetje pa v toplo.

Zmeraj v vodi raztopimo hranilo za rezano cvetje, saj to ohranja vodo čisto inpreprečuje razvoj organizmov, ki načnejo razkroj pecljev. Naslednje dni vodo samo dodajamo.

Če opazimo, da cvetovi izgubljajo trdnost (so mehki na dotik), potem jim zamenjamo vodo in jih porežemo (odstranimo tudi 5 cm ali več). Nalijemo večjo količino vode. Če vrtnica povesi cvet, jo zavijemo v časopisni papir, odrežemo del stebla in jo postavimo v veliko količino tople vode. Po nekaj ur bo cvet pokončen.

Naj bo v vazi zmeraj dovolj vode (nikakor ne samo 2 cm), vsaj do vezanega dela. Šopek (rezano cvetje) postavite na mesto, kjer ne bo direktnega sonca, raznih drugih virov toplote, prepiha ali sadja (še posebej jabolk – sadje, ki dozoreva, oddaja etilen, ta pa pospešuje tudi dozorevanje cvetja).

Šopka ne postavljajte nad TV-sprejemnik, računalnik, radiatorj in ne pod klimo.

Cvetlični aranžma v aranžerski gobi: vsak dan dodamo vodo.

In Same Category

Related by Tags

Nedelja Ponedeljek Torek Sreda Četrtek Petek Sobota Januar Februar Marec April Maj Junij Julij Avgust September Oktober November December